Mail: info@fire-tech.nl Bel: +31 (0)495 49 67 53

Terug naar overzicht

FAS vrije schuimblussers in 2028. En nu?

We willen u graag op de hoogte stellen van een belangrijke ontwikkeling met betrekking tot brandblussers en het gebruik van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) in blusschuim. PFAS zijn chemische stoffen die zich in verschillende producten bevinden van antiaanbakpannen tot brandblusschuim. Hoewel ze handige eigenschappen hebben, zoals vet- en waterafstotendheid, hebben onderzoeken aangetoond dat sommige PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu, en zelfs het immuunsysteem kunnen beschadigen of kanker kunnen veroorzaken.

Het goede nieuws is dat Nederland, samen met andere Europese landen, heeft gewerkt aan het verbieden van PFAS in verschillende producten, waaronder brandblusschuim. Dit besluit is genomen vanwege de schadelijke effecten van PFAS en het feit dat ze zich ophopen in het milieu en in ons lichaam via drinkwater, voedsel en de lucht.

Stappen tot een verbod

Nederland heeft samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel voor een Europees PFAS-verbod ingediend. Dit voorstel is op 7 februari 2023 gepubliceerd door het Europese Chemicaliën Agentschap (ECHA). Zo'n voorstel noemt men ook wel een restrictievoorstel. In het voorstel staat dat alle schadelijke PFAS stoffen (meer dan 10.000 in totaal) verboden moeten worden. Het gaat om zowel het maken van PFAS als om het maken van producten met PFAS. Ook de import hiervan wordt verboden. Het doel van het voorstel is om te zorgen dat het PFAS probleem bij de bron wordt aangepakt, zodat er niet nog meer PFAS in het milieu komen.

Na de consultatieperiode zullen twee wetenschappelijke comités, RAC en SEAC, advies geven over het voorstel voordat het wordt ingediend bij de Europese Commissie. We verwachten dat de Europese Commissie in 2025 een definitief voorstel voor een PFAS-verbod zal voorleggen aan de lidstaten. Dit voorstel zal ook overgangstermijnen bevatten, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om hun productieprocessen volledig PFAS-vrij te maken.

Regelgeving

Het internet gonst van de geruchten: "Fluorhoudende brandblussers zullen in 2024 verboden worden!" We begrijpen dat dit veel vragen kan oproepen, en daarom willen we wat duidelijkheid verschaffen.

Hoewel we op talloze websites deze beweringen tegenkomen, is er geen officiële wet, regel of norm die dit bevestigt. We zijn toegewijd aan het verstrekken van betrouwbare informatie, en daarom willen we benadrukken dat het meest actuele nieuws, dat als leidend wordt beschouwd, te vinden is op www.rijksoverheid.nl.

Voorlopig is er nog geen verbod op fluorhoudende brandblussers van kracht. Dit betekent dat ze momenteel nog steeds verkocht en onderhouden kunnen worden. We willen echter benadrukken dat de wereld zich in de richting van milieuvriendelijkere oplossingen beweegt.

Daarom promoten we graag PFAS-vrije brandblussers als een vooruitstrevende keuze om u voor te bereiden op de toekomst. Deze brandblussers zijn niet alleen veiliger voor het milieu, maar ook voor uw gemoedsrust.

Wilt u meer informatie over de PFAS-vrije brandblussers van Fire-tech.neem dan contact met ons op via;

Meer informatie?

Neem contact met ons op!

Neem contact op

Thijs Neeskens

Vragen? Bel gerust! +31 (0)495 49 67 53